Praktijk voor Haptonomie Marjan van Veen

 

Haptonomie

Wat is haptonomie?

Haptonomie gaat over de betekenis en de kracht van ons voelen en ons gevoel. De ontwikkeling van ons gevoelsleven begint al als we nog heel klein zijn. Ons lichaam slaat gevoelservaringen, zowel positieve als negatieve, uit ons leven op. Het is “drager” van deze gevoelservaringen. Deze bepalen onbewust in grote mate wàt je doet, hoe je iets doet en hoe je iets beleeft. Ze zijn zichtbaar in onze houding, mimiek, onze bewegingen en onze gebaren.

Je lichaam laat zien en voelen wat je patronen zijn ten opzichte van jezelf en anderen.

In de haptonomie gaat het over de balans tussen denken, voelen en handelen. Voelen of iets wel, of niet bij je past. Niet iets 'doen' omdat anderen dat van je verwachten.


Over Haptotherapie

Mensen kunnen veel bezig zijn met wat ze allemaal moeten, of hoe ze vinden dat ze moeten zijn, kunnen vervreemd zijn geraakt van wie ze in werkelijkheid  zijn. Dat kan op verschillende wijze tot uitdrukking komen. Bijvoorbeeld op het werk, in relaties, het gezin, in gezondheid, in spanningsklachten, depressiviteit en angst.

Door de drukte van het huidige leven gaan we soms voorbij aan wat ons lichaam ‘vertelt’ of laat voelen. Het negeren van die signalen kan uiteindelijk leiden tot een gevoel van onvrede, verstoorde relaties, en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en psychische klachten.

De haptotherapie, gebaseerd op de haptonomie, biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met je gevoelsleven en wat het lichaam ‘vertelt’ over jezelf, over je omgeving en over de relaties met anderen. Het is gericht op het bewust maken van gevoelens, van fysieke signalen; ze leren herkennen en leren daarop te vertrouwen. Jezelf, je vaste patronen en ook je grenzen beter leren kennen. Zicht krijgen op hoe je jouw balans kan herstellen.


Je kan gaan herkennen waar je bijvoorbeeld blokkeert in je lichaam; waar spanning zit, wanneer en waarom je de dingen doet zoals je doet of juist achterwege laat. 

Waar komen die remmingen vandaan, wat voor gevoelens liggen daaronder? En wat voor invloed heeft dit in je dagelijks leven? Door samen te ontdekken wat er speelt en dit aandacht te geven, ontstaat de kans om te aanvaarden en te verwerken. Dan kan je weer meer ruimte en vrijheid ervaren. En jouw persoonlijke wensen, mogelijkheden en grenzen gaan verkennen.

Hoe doen we dat? Door middel van oefeningen, aanraking en gesprek